Wat is een Bullet Journal?
Je ziet het steeds meer langskomen: de Bullet Journal. Afgelopen week was het zelfs op EditieNL, bij de Action lopen ze storm en zelfs de Kruidvat heeft tegenwoordig producten voor deze trend. Zelf ben ik sinds afgelopen oktober een Bullet Journal Junkie. Maar wat is een Bullet Journal nu eigenlijk? Daar lees je in dit artikel meer over.
Mijn liefde voor notitieboekjes
Ik heb altijd al een tik gehad met notitieboekjes. Niks was zo heerlijk om in het begin van het nieuwe schooljaar nieuwe schriftjes en boekjes te kopen en vervolgens te gebruiken. Ik probeerde dan altijd zo netjes mogelijk te schrijven, zodat het er mooi uit zag. Dat gaf dan ook een enorm bevredigend gevoel. Meestal hield ik dat alleen niet al te lang vol en werd het gauw rommelig en slordig, waardoor ik vervolgens weer een nieuw schriftje ging gebruiken en opnieuw ging beginnen. Zelfs nu, jaren later, ik niet meer op school zit, heb ik mijn ‘notitieboekjes tik’ niet achter me gelaten. Mijn kast staat vol verschillende notitieboekjes, van groot naar klein, sommigen nog leeg, anderen bijna vol geschreven. Dus toen ik toevallig afgelopen jaar in aanraking kwam met het concept Bullet Journal, was ik meteen verkocht.
Wat is een Bullet Journal?
Eigenlijk is een Bullet Journal een boekje waar je alles in kwijt kan wat je wilt, op een manier die het beste bij jou past. Denk hierbij aan een agenda, een notitieboekje, een to-do-list, een schetsboek en nog veel meer. Sommigen mensen gebruiken het voornamelijk als agenda en om lijstjes bij te houden, ik gebruik het eigenlijk voor alles wat er op dat moment in mijn hoofd spookt, maar dan op een georganiseerde manier en met een creatieve twist.
De meeste mensen gebruiken de ‘dotted’ notieboekjes hiervoor. Dat zijn boekjes met alleen maar stipjes (elke halve centimeter) om op die manier gemakkelijk grafieken en schema’s te maken zonder alsmaar je liniaal je moeten gebruiken. Natuurlijk kan ieder boekje een Bullet Journal worden, want er zijn geen regels. Je moet doen wat jij het fijnste vind werken om juist voor jezelf zo productief mogelijk te worden.
Bullet Journal: Origin
De bedenker van dit (fantastische) systeem is Ryder Carrol. Ryder heeft vroeger altijd last gehad met leren en met school, omdat standaard leersystemen voor hem niet werkten, heeft hij zijn eigen systeem bedacht. Na een hoop jaren met testen, proberen, vallen en weer opstaan, is hij uitgekomen op dit concept: de Bullet Journal. Of zoals hij het ook wel noemt: ‘Het analoge systeem voor het digitale tijdperk. Het zorgt voor het bijhouden van het verleden, het heden te organiseren en de toekomst te plannen.’
Dit systeem is nu sinds enkele jaren in de wereld en het wordt met de dag alsmaar populairder, daarnaast is er een hele community momenteel wat zich hiermee bezighoudt. Het helpt mensen met hun werk, met hun huishoudelijke taken, de rest van hun dagelijkse leven en zelfs met hun ziektes. Mocht je verder nog geïnteresseerd zijn in het volledige ‘origin story’, dan kun je die hier bekijken op YouTube.
Het doel van een Bullet Journal
Een Bujo (afkorting van Bullet Journal) is er dus eigenlijk om je leven zo prettig mogelijk voor jezelf te ordenen. Daarnaast geeft het bezig zijn hiermee een element van ontspanning, iets wat mensen naar mijn idee meer zouden moeten doen. Ik vind het zelf ook heerlijk om even in mijn eigen wereldje te zitten en even te verdwijnen in mijn eigen gedachtes en verwerkingen. Iets wat is absoluut iedereen zal aanraden.
Ik lees vaak dat mensen het vaak een intimiderend concept vinden, aangezien ze allerlei mooie creaties zien langskomen. En natuurlijk is het leuk om iets moois te maken, maar het gevoel hierachter is eigenlijk vele malen belangrijker. Zolang je lekker bezig bent en even ontspannen nadenkt over je doelen en bezigheden, zal je snel persoonlijke groei voelen. En daar gaat het om, het is een momentje voor jezelf, geen schoonheidswedstrijd.
Zo creatief als je maar wilt
Als je in eerste instantie dit concept opzoekt op Google, YouTube of Instagram, dan vind je de meest mooie en artistieke creaties. Dit is erg intimiderend voor sommigen en weer een uitdaging voor anderen. Maar het mooie van dit concept is dat er voor iedereen wel iets is. Zo is er ook de trend om het minimalistisch te doen, oftewel: gewoon de basis voor duidelijkheid en geen poespas eromheen. Daarnaast zijn er ook mensen die hele creaties maken met hun Bullet Journal.
Mensen denken vaak dat een Bullet Journal namelijk alleen maar voor creatieve mensen is, dit is absoluut niet het geval. Het is voor iedereen, en dat ik naar mijn mening wel het mooie hiervan. Er zijn geen regels en het gaat om wat voor jou het beste werkt.
De community
Wat wellicht net zo fantastisch als dit systeem, is de community die hier achter zit. Gek genoeg ben ik zelf nooit actief geweest met verenigingen of dergelijken, omdat ik het idee hierachter niet echt begreep. Maar nu ik mensen heb leren kennen in een wereld die past bij mijn interesses, begrijp ik het helemaal. Ik geloof ook wel dat ik de jackpot heb gewonnen met deze community, aangezien iedereen eigenlijk heel vriendelijk en open is over de technieken die ze gebruiken. We helpen elkaar en leren van elkaar, en dat op een leuke / creatieve manier, wat wil je nog meer?
De community is onder andere erg actief op Instagram, gebruik bijvoorbeeld de hashtag #bulletjournalcommunity of #bulletjournaljunkies en je zult lotgenootjes vinden. Op die manier ben ik zelf in aanraking gekomen met allerlei nieuwe technieken.
Mocht je interesse hebben in de Nederlandse Facebook groep (Bullet Journal – Nederland) voor deze community dan kun je je hier aanmelden.
Meet & Greet
Je hebt het wellicht al gelezen in mijn vorige blog (Mijn 2018 plannen), maar binnenkort sta ik in het Crea Café in Hardenberg tijdens het Creaweekend in het laatste weekend van maart. Ik zal op zaterdag de 24e aanwezig zijn om jullie te helpen tijdens de Make & Take van de Bullet Journal. Daarnaast zal ik me bezighouden met het maken van doodles en met enkele basis trucjes om een water verf effect te krijgen.
Natuurlijk ben ik hier ook om jullie te meeten en om gewoon even hallo te zeggen als je dat wilt. Mij lijkt dat in ieder geval super. Ergens deze komende tijd zal ik entree kaartjes krijgen om aan jullie weg te geven. Dus als je hier interesse in hebt, houdt dan vooral mijn Facebook pagina en mijn Instagram in de gaten. Ik heb er in ieder geval al onwijs veel zin in en ik hoop jullie ook.
Hopelijk ben je nu iets wijzer omtrent de wonderlijke wereld van de Bullet Journal. Ik ben van plan om hier wat vaker over te schrijven, om bijvoorbeeld uit te leggen hoe ik mijn Bujo gebruik met mijn depressie, hoe ik het gebruik voor mijn blog en nog veel meer. Dus mocht je hier interesse in hebben? Vergeet dan vooral niet mijn Facebook pagina te liken om op de hoogte te blijven. Daarnaast post ik regelmatig mijn Bujo creaties op mijn Instagram (@yassart.creative) account, daar mag je me natuurlijk altijd op volgen.
Heb je al een Bullet Journal of heb ik je wellicht overgehaald om eentje aan te schaffen en een duikje te nemen in deze wereld? Of vind je het een totale nutteloze tijdsbesteding en denk je hier anders over? Ik hoor graag jullie meningen en ideeën in de comments. Ow, en mocht je iets specifieks willen lezen over de Bullet Journal (waar je bijvoorbeeld tegenaan loopt) dan zou ik het super vinden als je me dat ook laat weten in de comments zodat ik daar ook een blog aan kan wijden.
Artikelen uit deze blog
Onderstaande links bevatten producten welke ik gebruikt heb voor dit artikel. Deze artikelen heb ik zelf ook aangeschaft. Mocht je interesse hebben om ook deze artikelen of soortgelijke te bestellen? Dan kan dat via de onderstaande links van Bol.com. Als je dan iets aanschaft, dan help je meteen Yassart en kan ik nog meer voor jullie gaan bekijken, testen en reviewen.
1 Response
[…] Bullet Journal ideaal is om je leven her in te delen, dat heb ik al uitgelegd in mijn artikel ‘Wat is een Bullet Journal’, maar wat nu als je niet lekker in je vel zit en je Bullet Journal wilt gebruiken ter […]